preloader

 CUM ASIGURĂM SĂNĂTATEA FICATULUI
CEL MAI IMPORTANT ORGAN AL SISTEMULUI DIGESTIV

CARE ESTE ROLUL FICATLUI?

Ficatul are peste 500 de funcții , unele atât de complexe, încât fără ficat nu se poate trăi, și nu există un aparat sau sistem artificial care să poată înlocui toate funcțiile ficatului (așa cum există dializa în bolile de rinichi, sau inima artificială  în bolile de inimă). Văzut ca un fel de laborator chimic al corpului, ficatul este responsabil de:

 • transformarea glucozei din sânge în glicogen (sursa energetică ce susține metabolismul);
 • menținerea la un nivel optim cantitatea de glucoza, prevenind astfel diabetul zaharat;
 • asimilarea nutrienților: glicogen, minerale (fier), vitamine (în special liposolubile);
 • detoxifierea organismului;
 • controlul tuturor microelementelor introduse prin alimentație sau prin medicamente;
 • eliminarea toxinelor rezultate din procesele digestive;
 • producerea anticorpilor necesari în combaterea infecțiilor și a unor maladii;
 • controlul circulației sanguine, menținând în echilibru trigliceridele, acizii grași și colesterolul;
 • secreția bilei, o substanță care odată ajunsă în duoden, participă la procesul digestiv;
 • drenarea sângelui provenit de la intestin, adunând toți nutrienții pe care apoi îi metabolizează și-i redistribuie celorlalte organe;
 • transformarea acidului lactic (un reziduu sintetizat de mușchi, ce rezultă în urma activității fizice intense) în glucoză etc.
 • transformarea unor substanțe toxice în produși netoxici, care sunt eliminati prin bila.

Responsabil de detoxifiere, ficatul este considerat cel mai important organ al sistemului digestiv. Alimentele prea grase sau prea procesate, grăsimile, alcoolul, conservanții și tot ce intră pe lista mâncărurilor nocive îl pot suprasolicita, epuizându-l. Multe persoane ajung să sufere de patologii ale ficatului provocate în special de regimul alimentar necorespunzător. 

masa de sarbatoare

8 SEMNALE CĂ FICATUL NOSTRU ARE NEVOIE DE DETOXIFIERE?

Fiind expus zilnic la toxine naturale sau industriale, după o vreme, se poate întâmpla ca acesta să nu le mai poată elimina. Incapacitatea organismului de a elimina toxinele prin mecanismele proprii de detoxifiere, scade capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Când ficatul este supraîncărcat cu toxine, acesta declanșează starea de inflamație cronică în corp. Se formează un cerc vicios între acumularea de toxine și inflamația care poate fi înlăturată doar prin limitarea expunerii la toxine și prin susținerea capacității naturale de detoxifiere a ficatul. 

Chiar dacă te consideri perfect sănătos, este bine ca, din când în când, să faci o cură de detoxifiere. Omul modern este predispus acumulării de toxine cauzate de poluare, stress, alimentaţie deficitară, radiaţii, utilizarea unor produse cosmetice pline de chimicale etc.

coniac cu prietenii 2

În principal, ai nevoie de o astfel de curã:

 1. După o perioadă stresantă – un nivel mare de stres este echivalent cu un nivel ridicat de cortizol (hormonul care ne ajută să gestionăm situaţiile stresante din viaţa noastră), ceea ce inhibă procesul de metabolizare a grăsimilor. Şi ştim că acumularea de grăsimi la nivelul ficatului duce la ceea ce popular numim, “ficat gras”, sau, în termeni medicali, steatozã hepatică.
 2. Dacă ştii că alimentaţia ta nu e tocmai sănătoasă sau după o perioadă de excese alimentare – spre exemplu, perioada sărbătorilor, când amestecul de substanţe incompatibile sunt urmate de câteva pahare de alcool;
 3. Dacă eşti fumător – întrucât ţigările conţin peste 60 de substanţe toxice care îţi afectează ficatul;
 4. După o perioadă în care ai avut de urmat un tratament medicamentos – conform unor studii recente, peste 900 de medicamente sunt hepatotoxice (dăunează ficatului), printre care cele mai periculoase sunt paracetamolul, unele anticoncepţionale, citostaticele, antibioticele, şi tetraciclina. Aşadar, o cură de acest fel ar fi necesară pentru stimularea funcţiei ficatului, pentru a neutraliza substanţele nocive rezultate ca urmare a asimilării medicamentelor.
 5. În urma consumului îndelungat de suplimente alimentare (vitamine sintetice). Mai puțin de 10% din nutrienţii conţinuţi de o capsulă ajung la nivel celular acest lucru însemnând că 90% sunt eliminaţi din corp: parțial prin rinichi, dar cea mai mare parte a lor se precipită sub formă de toxine în ficat, vase sangvine, oase etc. 
 6. Atunci când nivelul colesterolului trece de limita normalã – semn ce indică o suprasolicitare a ficatului sau tulburări funcţionale cauzate de acumularea de substanţe nocive.
 7. Când te confrunţi cu simptome precum: oboseală, apatie, dureri de cap frecvente, ameţeală, iritabilitate şi stări depresive, dar şi tulburări de concentrare, stări de somnolenţă după-amiaza, uşurinţa cu care te învineţeşti atunci când te loveşti, treceri bruşte de la o stare de spirit la alta, stări de mânie nejustificate.
 8. Când apar afecțiunile digestive. Producerea de bilă poate fi afectată și apre constipația sau sările de greață
sucuri in cos picnic

CUM SĂ FACI DETOXIFIEREA FICATLUI?

O cură de detoxifiere a ficatului presupune:

 • Să renunţi la alimentele prăjite. Prăjeala dã naştere unor substanţe cancerigene care sunt foarte toxice pentru ficat.
 • Să alegi și să consumi doar zahărul din fructe în detrimentul zahărului din dulciurile procesate;
 • Să renunţi, măcar temporar, la carne şi la grăsimile animale;
 • Să eviți alimentele bogate în gluten sau amidon, alcoolul și cafeaua care suprasolicită ficatul;
 • Să eviți administrarea medicamentelor sau suplimentelor alimentare sintetice, acestea fiind percepute de către ficat ca și pericol, accelerându-și activitatea;
 • Să consumi fibre din plin, pe care le poţi lua din sfecla roşie, varză, broccoli, gulii, morcovi, fasole, mazăre, cartofi, mere, dovleac, zmeură, mure şi care stimulează eliminarea grăsimilor din organism, prevenind creşterea nivelului colesterolului şi a trigliceridelor.
 • Consumarea alimentelor bogate în acizi graşi esenţiali eficienţi în reducerea nivelului trigliceridelor din sânge, pe care ţi-i poţi procura în special din sursele vegetale (nuci, fasole, seminţe de în, spanac etc)
 • Hidratare suficientă şi multe ceaiuri, întrucât reziduurile sunt eliminate în mare parte prin urină, iar sângele se fluidizează transportând mai uşor aceste toxine.
 • Exerciţii fizice, pentru că este importantă nu doar limitarea grăsimilor şi a glucidelor din alimentaţie, ci şi menţinerea unui aport de calorii care să nu depăşească energia pe care o consumăm pe parcursul unei zile.
 • Stimularea transpiraţiei prin sport sau prin saună, împachetări “calde”, “bãi” de soare întrucât transpiraţia favorizează eliminarea toxinelor.
 • Nu în ultimul rând, o cură de detoxifiere de la Detox Delivery Romanaia bazată pe sucuri presate la rece 100% naturale. Acestea oferă o pauză ficatului și elimină toxinele din organism. În perioada detoxifierii bazată pe sucuri presate la rece, întrerupem digestia alimentară, astfel ajutăm ficatul să se focuseze pe funcțiile sale esențiale. În același timp alimentăm celulele organismului cu vitamine și minerale naturale care se absorb imediat, oferind suficientă energie organismului pentru buna sa funcționare. Prin urmare, după această cură de detox va crește nivelul de energie, se vor regla secrețiile hormonale, vei întări imunitatea și se va regla tranzitul intestinal, eliminând disconfortul digestiv.

Dacă dorești să începi o cura de detoxifiere cu sucuri presate la rece și să redai sănătate ficatului tău vezi aici detalii despre programele noastre cu livrare gratuită în București

Spune-ne opinia ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *